top of page

Wat roken doet met je huid

Bijna iedereen weet dat roken een slecht effect heeft op je hart en longen. Sommige rokers zien wel dat de huid er wat vaal uit gaat zien door het roken en dat er bij langdurig roken, rokers rimpels kunnen ontstaan, maar minder bekend is dat het ook een aanzienlijk negatief effect heeft op de huid. Een sigaret bevat grote hoeveelheden schadelijke chemicaliën en met het inhaleren van sigarettenrook versnel je aanmerkelijk het verouderingsproces van je huid en lichaam.

De chemicaliën uit de rook van je sigaret, bv. formaldehyde, cyanide, teer, nicotine worden opgenomen door je lichaam en zorgen voor een verminderde zuurstof opname, een verminderde doorbloeding en afbraak van elastische vezels zoals collageen en elastine en daardoor een verminderde hydratatie van de huid.Wat zijn de zichtbare gevolgen voor je huid

Door de verminderde doorbloeding, afbraak van elastische vezels en de verminderde hydratatie ontstaat voortijdige (diepere) rimpelvorming en een sneller vorming van striae. Bekend zijn natuurlijk de rokerslijntjes op de bovenlip, maar de verminderde elasticiteit heeft natuurlijk niet alleen effect op de gezichtshuid, maar heeft natuurlijk ook effect op de de lichaamshuid, bijv. verminderde stevigheid van het decolleté, de binnenzijde van de bovenarmen en benen. Door nicotine kan het voorkomen dat je onrustig slaapt, waardoor er wallen onder de ogen ontstaan. Door de opname van rook word in plaats van zuurstof koolmonoxide en nicotine opgenomen door de huid. Samen met de nicotine, die zorgt voor het samentrekken van de vaten, vermindert de doorbloeding van de huid en gaat deze er vaal uitzien. Dit is ook de oorzaak van een vermindert herstel vermogen van de huid, een verergering van huidaandoeningen zoals o.a. psoriasis, een grotere vatbaarheid en huidinfecties (bijv. acne, wratten) en een verhoogd risico op ontwikkeling van plaveiselcel en basaalcelcarcinoom.


Wat kun je eraan doen?

Het beste advies is natuurlijk om te stoppen met roken. Zorg dat je voldoende vitaminen binnen krijgt door gezonde voeding, drink voldoende water en gebruik cafeïne vrije dranken. Gebruik goede hydraterende huidverzorgingsproducten met antioxidanten, vitaminen, zoals A,C en E en peptiden om de collageen aanmaak te stimuleren en het huidherstel te bevorderen. Maak je huid weer stralend met bv. Revitalizing Cleanser, Spa Pumpkin Peeling en Glycolic Cream met anti-oxidanten, biologische fruitzuren en verzorgende actieve werkstoffen. De producten bevorderen de aanmaak van elastische vezels en geven iedere huid weer een stralende teint.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page